Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset överlämnar sitt slutbetänkande

Syntolkning: Bild på ett bergslandskap.

Idag lämnar sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset över sitt slutbetänkande till statsrådet Parisa Liljestrand, till Svenska Tornedalingars Riksförbund och till Met Nuoret i Pajala. Kommissionens slutsymposium livesänds idag kl. 13:30-15:45. Se länk till evenemanget på kommissionens hemsida.

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset är en statlig utredning som tillsattes av den svenska regeringen 2020 på initiativ från minoriteten. Kommissionen har haft i uppdrag att utreda kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset till följd av 1800- och 1900-talens assimileringspolitik. Arbetet har syftat till att ta reda på vad som hände, varför det kunde hända och vem som var ansvarig för att det kunde hända. Granskningens resultat ska användas för att utveckla den svenska minoritetspolitiken. 

“… vårt slutbetänkande lägger grunden för ett fortsatt arbete som jag hoppas och tror ska göra vårt land – med alla som vistas här – både klokare, rikare och bättre på att hantera framtida utmaningar […] Nu lämnar vi kommissionens resultat vidare till andra att ta över, men för att nå målet har vi alla ett gemensamt ansvar” skriver kommissionens ordförande Elisabet Fura.

Idag publicerar även SVT Play dokumentärserien “Sanningen ska fram” — en serie i två delar om tornedalingars, kväners och lantalaisets dolda historia, från 1878 års gravplundringar i Akamella kyrkogård till språkförtrycket av meänkielitalande och hur det påverkat dagens unga.

Läs mer på kommissionens hemsida: komisuuni.se 

Save the date: I samband med denna viktiga dag önskar vi meddela att vi planerar ett digitalt seminarium den 15e december kl. 9-10 för att uppmärksamma kommissionens arbete, vilken roll majoritetssamhället och beslutsfattare har och bör ta, samt diskutera vad som bör hända nu efter slutrapporteringen. Medverkar gör tre av kommissionens medlemmar: Josephine Ylipää, Kaisa Syrjänen Schaal och Malin Arvidsson. Håll utkik på vår hemsida och sociala medier för mer information.