Inbjudan till webbinarium: mänskliga rättigheter, fred och säkerhet i Europa

Hur är skyddet av mänskliga rättigheter sammankopplat med fred och säkerhet i Europa?

Välkommen till ett webbinarium med fokus på kopplingen mellan mänskliga rättigheter och fred och säkerhet i Europa. För tredje året i rad står Fonden för mänskliga rättigheter värd för en uppsatstävling som belyser betydelsen av regionala människorättssystem för fred och säkerhet. Finalisterna i årets tävling har föredömligt analyserat aktuella händelser som ökade flyktingströmmar, våld mot kvinnor i skuggan av konflikten i Ukraina och inte minst de uppmärksammade arresteringarna i samband med att Belarus tvingat ned ett passagerarplan på väg mellan Grekland och Litauen. Kom och ta del av finalisternas resonemang kring europeiska institutioner och konventioners roll i dessa komplexa frågor. Vi har även bjudit in Anna Rogalska Hedlund som kommer att dela med sig av sina erfarenheter och expertkunskaper på området.

När: Torsdag 16 december 2021, 9:00 – 10:00.
Var: Zoom. Registrera dig här för länk senast 15 december 17:00.

Finalister: Rebecca Pontén, mastersstudent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, Linnea O’Brien, juridikstudent Stockholms universitet, Helmer Jonelid, masterstudent vid Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights.

Jurymedlem och expert: Anna Rogalska Hedlund, jur. kand. specialiserad på fri- och rättighetsjuridik med bakgrund från bl.a. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, EU-kommissionen och Centrum för rättvisa samt forskning kring rättsstatsprincipen och utvecklingen inom EU.

Moderator: Hanneke de Haan, Fonden för mänskliga rättigheter