UPR-rapporten till FNs människorättsråd inskickad

MR-Fonden har haft den stora äran och ansvaret att samordna civilsamhällets gemensamma parallellrapport till FNs råd för mänskliga rättigheter (MR-rådet) i samband med den periodiska granskningen av Sverige. Vi är stolta över att 14 olika organisationer har bidragit med sina insikter och erfarenheter inom sina specifika rättighetsområden, medan ytterligare sex organisationer har uttryckt sitt stöd för rapporten. Detta har varit en betydande och seriös uppgift som vi har tagit på största allvar.

Den 11 oktober lämnade vi officiellt in parallellrapporten, och vi vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till detta viktiga arbete!

Universal Periodic Review (UPR) är en granskning där länder utvärderar varandras åtaganden och framsteg inom mänskliga rättigheter. Vår gemensamma parallellrapport skickas in tillsammans med flera enskilda rapporter och kompletterande information från MR-institutet. FNs kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR) sammanställer dessa dokument som underlag för granskningen, tillsammans med den svenska regeringens egen rapport.

Granskningen kommer att äga rum i maj 2025 i Genève, och vi ser fram emot att följa denna process noggrant.

Läs rapporten här: Joint CSO submission Sweden pdf

Läs mer om hur civilsamhällesorganisationer på olika sätt kan bidra till UPR-processen:

Universal_Periodic_Review.vp (ohchr.org)

Civil Society Organisations (CSOs) – Take Action | UPR info