Nu söker vi praktikanter till hösten 2021!

Är du MR-Fondens nya praktikant?

Som praktikant hos oss erbjuds du en spännande arbetsplats där du får en god inblick i det nationella och det internationella arbetet som sker inom en människorättsorganisation. Denna termin söker vi två praktikanter som närmar sig slutet av sina studier inom mänskliga rättigheter, fred- och utvecklingsstudier, juridik med fokus på folkrätt eller ett annat ämne med relevant inriktning, varav en praktikant har flytande språkkunskaper i spanska.

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) är en religiöst och politiskt obunden stiftelse, vars verksamhet syftar till att stärka respekten för och skyddet av de mänskliga rättigheterna i Sverige och internationellt. Detta gör vi genom utbildning, informations- och påverkansarbete samt internationellt samarbete med människorättsorganisationer. Våra främsta fokusområden är ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och upprättelse för MR-kränkningar (övergångsrättvisa), både i Sverige och utomlands. Kontoret är beläget i centrala Stockholm.

Under hösten 2021 erbjuder MR-Fonden två praktikplatser för den som är i slutet av sina studier eller som nyligen har avslutat sina universitets- eller högskolestudier. Praktiken är obetald och vi ser därför gärna sökanden som kan genomföra en hel termins praktik som en del av sina studier.

I arbetsuppgifterna som praktikant ingår att delta i olika gransknings-, informations- och påverkansinsatser och vara delaktig i de projekt som vi för tillfället arbetar med. Andra arbetsuppgifter är att ta fram underlag till vårt arbete, utföra research till debattartiklar, hålla löpande omvärldsbevakning, ansvara för sociala medier, infomail och liknande administrativa uppgifter samt representera MR-Fonden vid olika möten och seminarier. Praktikanten blir därmed en i teamet.

Under hösten tar de årliga MR-dagarna mycket tid och arbete i anspråk och där kommer ansvar för logistik och praktikalia att vara en av båda praktikanternas huvudsakliga arbetsuppgifter. Under hösten kommer det även vara ett stort fokus på det europeiska människorättssystemet och därför ser vi gärna att en av höstens praktikanter har särskild kunskap om detta.

Som praktikant blir du försedd med en egen arbetsdator. Om rådande restriktioner fortfarande är aktuella utförs praktiken utan svårighet hemifrån. Tillsammans med er respektive handledare sätter ni mål, kartlägger uppgifter för praktiken och har regelbundna avstämningssamtal.

Din bakgrund och kompetens:

  • Mycket god kunskap om mänskliga rättigheter och folkrätt
  • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska
  • Vana att självständigt sammanställa information och skriva rapporter
  • Erfarenhet av kommunikation på sociala medier, och Zoom

Meriterande kompetens/erfarenhet:

  • Särskild kunskap om det europeiska människorättssystemet
  • Särskild kunskap om övergångsrättvisa och ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
  • Erfarenhet från ideellt engagemang och civilsamhället
  • Erfarenhet att samordna och planera seminarier och workshops
  • Internationell erfarenhet

Välkommen med din ansökan där du förutom CV skickar med ett brev där du beskriver vad du vill få ut av en praktik, och vad du tror att du kan bidra med till MR-Fondens arbete. Vid övriga frågor gällande praktiken, rekryteringen eller MR-Fonden, kontakta info@humanrights.se.

Ansökan mailas till info@humanrights.se senast den 28 mars 2021